Smoky flavors are often associated with a barbecue. Sauces and salt with smoke flavor are often used when the grill stays cold. But smoke and cream cheese? Rygeost is a regional specialty on the Danish island of Fyn (German Fünen) and, according to Jørgen Hoff, the only Danish cheese that is not a copy of a foreign cheese, but a Danish original.
Jørgen Hoff has been producing cheese in the small village of Gundestrup since 2007. His range includes more than 20 varieties. Most are interpretations of well-known foreign cheeses. Fynbo, for example, is based on Gouda, and Dana Blue is based on the English Stilton. Jørgen Hoff’s bestseller, however, is Rygeost, a smoked cheese. All of Denmark loves this cheese. The Gundestrup dairy supplies supermarket chains throughout the country, as well as the Danish royal family and top restaurants. Jørgen Hoff’s success, I am convinced after our visit, lies in his passion for his profession. Full of enthusiasm and in an infectiously good mood, he takes us on a tour of the cheese factory. Every week, he and his six employees produce around 15,000 smoked cheeses. And the trend is rising.

Jørgen Hoff developed the machine that adds the smoke flavor to the fresh cheese himself. A cheese passes through the smoke clouds in the cheese rondel for just 20 seconds. But that is enough for a subtle smoke aroma. After the hellish ride through the smoke, the cheese bears distinctive stripes.
Nordic combination
Smoked cheese from Gundestrup has a mildly smoky aroma and maintains the perfect balance between finely acidic fresh cheese and a delicate smoky note. In Denmark, smoked cheese is eaten for breakfast. It goes well with rye bread, tomatoes, salt and pepper. At the end of the tour, we have the pleasure of tasting the cheese in the farm store. Jørgen spreads smoked cheese on a piece of rye crackers and places a blob of rosehip jam on top. He hands us this Nordic combination and says: this, this is sun over Gundestrup. He is right, it tastes fantastic.
International
Other aspects (milk is not just milk, the favorite milk of cheese makers, What smoke brings flavor / Details cheese making / Specialty from a by-product: how whey becomes beer / Manufactures on Funen).
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.Der Mitarbeiter, der die Käse auflegt, bekommt Frischluft über einen Spezialhelm / © Foto: Georg Berg
1.300 Käse laufen täglich durch die Rauchmaschine der Meierei Gundestrup / © Foto: Georg Berg
Rygeost ist ein Rauchkäse von der Insel Fyn in Dänemark. Vor dem Räuchern wird der Käsebruch zum Reifen in eine Form gefüllt / © Foto: Georg Berg
Die Käselaibe vom Morgen werden direkt aus der Ringform auf das Rondell der Räuchermaschine gelegt / © Foto: Georg Berg
Der Rygeost ist eine Käsespezialität der dänischen Insel Fyn. Der Käse wird rund 20 Sekunden einem intensiven Rauch aus Biostroh ausgesetzt / © Foto: Georg Berg
Jeder Frischkäse wird für 20 Sekunden auf einem Rost liegend durch den Rauch geführt. Danach hat der Rygeost ein dezentes Raucharoma / © Foto: Georg Berg
Käser Jørgen Hoff produziert seit 2007 Rauchkäse. Jedes Jahr wächst die Produktion. Er beliefert ganz Dänemark / © Foto: Georg Berg
Rygeost, Rauchkäse in seiner Verpackung. Die dunklen Partien im Käse wurden dem Rauch ausgesetzt / © Foto: Georg Berg
Käseproduzent Jørgen Hof aus Gundestrup hat die Rauchmaschine selbst konzipiert und feuert mit Stroh aus eigenem biologischem Anbau / © Foto: Georg Berg
Käser Jørgen Hoff mit einer nordischen Kombination aus Roggenknäckebrot, Rauchkäse und Hagebuttenkonfiütre. Er nennt sie „Sonne über Gundestrup“ / © Foto: Georg Berg
Nach 20 Sekunden im dichten Rauch aus Stroh sind die Käselaibe gestreift / © Foto: Georg Berg
The research trip was supported by the Fyn Tourist Board